Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κατορθώματα της Άννας στην Παιδεία - μοιράζει φωτοτυπίες στους μαθητές


Όχι δεν είναι παραπλανητικός ο τίτλος, αλλά αυτό που προσπαθείτε να φανταστείτε. Σε λίγες μέρες αρχίζει η σχολική χρονιά και το υπουργείο, τονίζει πως δεν… πρόλαβε να εκτυπώσει τα απαιτούμενα βιβλία!
Έτσι το υπουργείο, ανέβασε όλα τα βιβλία στο διαδίκτυο και καλεί τους διδάσκοντες και τους μαθητές, να τα χρησιμοποιήσουν, αφού η εκτύπωση των συγγραμάτων θα καθυστερήσει μέχρι το Νοέμβριο (τουλάχιστον), ελέω… οικονομικής κρίσης(; ) !
Μάλιστα θα μοιρασθεί και… DVD στους μαθητές, για να μπορούν πιο… εύκολα, να τα διαβάζουν ηλεκτρονικά!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εκτύπωσης Διδακτικού Βιβλίων (ΟΕΔΒ), στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια δεν έχει γίνει διανομή βιβλίων, στη Βοιωτία έχει σταλεί μόλις το 10%, στην Ευρυτανία το 4%. Στις νησιωτικές περιοχές και την Πελοπόννησο έχει αποσταλεί από το 70 έως το 90% των βιβλίων.
Ετσι, από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο έτοιμοι είναι μόνο οι 15. Στα Γυμνάσια από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνο οι 5! Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους έτοιμοι είναι οι 13. Τέλος, για την τεχνική εκπαίδευση, από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.
Ευθύνες
Το όλο θέμα προέκυψε, αφού φέτος υπήρξε τεράστια καθυστέρηση με την υπογραφή της σύμβασης για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων (υπογράφτηκε μόλις χθες!).
Το κόστος αναμένεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει με 3 εταιρίες για την αγορά χαρτιού.
Σχόλια
Κάτι τέτοιες κινήσεις (περιμένουμε βέβαια και την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου, για το όλο θέμα) είναι αυτές, που διαμορφώνουν την (δικαιολογημένη) συνείδηση στον κόσμο, για το πόσο καθυστερημένα (με την χρονική έννοια της λέξης) και εκτός πλάνου λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Είναι δυνατόν να βάλεις το παιδάκι της πρώτης δημοτικού, να μάθει την άλφα-βήτα μέσω υπολογιστή και DVD; Συνέλθετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου