Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Από το 2013 θα εφαρμοστεί ο νόμος για Ανώτατη Εκπαίδευση


Από το 2013 θα εφαρμοστεί (όπως φαίνεται) ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, συμφωνήθηκε μεν η πλήρης εφαρμογή του νόμου, αλλά από το επόμενο έτος.

Για την απόφασή τους, με την οποία παρακάμπτεται ο ισχύων νόμος που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, οι δύο άνδρες επικαλούνται τα χρηματοδοτικά προβλήματα των ΑΕΙ για το 2012.

 
Την Τετάρτη ο Γιώργος Μπαμπινώτης, ανέθεσε στις συγκλήτους των πανεπιστημίων να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων για την φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το νέο νόμο για να γίνει αυτό θα έπρεπε να εκλέξουν συμβούλια διοίκησης. Όρισε επίσης επταμελή επιτροπή η οποία έως τις 15 Μαΐου θα πρέπει να έχει συντάξει πόρισμα σχετικά με τα προβλήματα από το νέο νόμο.

«Ο σημερινός Υπουργός Παιδείας,  σε σχέση με τα ΑΕΙ, καλείται να αντιμετωπίσει μια έκρυθμη κατάσταση, κατά την  οποία σε κανένα από τα είκοσι τέσσερα (24) πανεπιστήμια της χώρας δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο Συμβούλιο Διοίκησης. Μόνο σε επτά (7) από τα δεκαέξι (16) ΤΕΙ έχει εκλεγεί Συμβούλιο. Τελικά, τα ΑΕΙ φαίνονται να οδηγούνται σε αδιέξοδο και ένας νόμος που έχει ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2011 στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις» δήλωνε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.

«Η νέα Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα» τονίζει, ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις πανεπιστημιακές αρχές για βελτίωση του νόμου για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο κ.Μπαμπινιώτης καταλήγοντας ξεκαθάριζε ότι «αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου παιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια.»


πηγή skai.gr και esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου