Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Παραιτήθηκε η επιτροπή εκλογών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Επιστολή παραίτησής τους από την οργανωτική επιτροπή για τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, έστειλαν τα μέλη της προς τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, την οποία κοινοποίησαν και προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ευρ. Στεφάνου.

Οι καθηγητές αναφέρονται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να εκτελέσουν το έργο της διεξαγωγής των εκλογών στα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Κάνουν λόγο για παρεμπόδιση των εκλογών από ομάδες φοιτητών, ενώ καταγγέλλουν ότι συχνά στην παρεμπόδιση, εκτός από τους φοιτητές, συμμετείχαν και ορισμένοι καθηγητές του ιδρύματος.

Τα μέλη της επιτροπής με την επιστολή τους επιρρίπτουν ευθύνες στον πρύτανη ο οποίος -όπως τονίζουν- βασίστηκε στο σκεπτικό ότι «η ευθύνη της πρυτανείας εξαντλείται στην εξασφάλιση των τυπικών διαδικασιών της εκλογής (γραμματεία, εκλογικοί κατάλογοι, σφραγίδες κ.λπ.) και δεν έχει καμία ευθύνη για ό,τι μπορεί να συμβεί την ημέρα των εκλογών». Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας προς τη Βουλή, αναφέρεται ότι «υπεύθυνος για τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας και διδασκαλίας και την ασφάλεια του προσωπικού είναι ο πρύτανης, ενώ για τις εντός του χώρου των ΑΕΙ τελούμενες αξιόποινες πράξεις προβλέφθηκε με το νέο νόμο η εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας».
 
Οι καθηγητές της οργανωτικής επιτροπής επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει καταφέρει να διεξαγάγει εκλογές, είτε γιατί παρεμποδίστηκαν από συγκεντρωμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε γιατί αναβλήθηκαν επανειλημμένα, ή γιατί παραιτήθηκαν κάποιοι υποψήφιοι, ή γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί, ή γιατί καθυστέρησε η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης κ.λπ.

Οι καθηγητές τονίζουν ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα υπερβαίνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις αρμοδιότητες της Οργανωτικής Επιτροπής, ανάγεται δε σε μια συντονισμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των εκλογών για το Συμβούλιο και της δρομολόγησης των διαδικασιών για την ανάδειξη νέων πανεπιστημιακών αρχών και πρυτάνεων.

Οι καθηγητές της οργανωτικής επιτροπής διερωτώνται τέλος: «υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που προτίθενται να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας απόφασης, δηλαδή του αυτονόητου της εφαρμογής του Νόμου;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου