Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των φορέων σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας. Είναι επίσης μια αφορμή για εντατικοποιηθούν οι δράσεις που αφορούν την πρόληψη και την θεραπεία του AIDS στις χώρες με την μεγαλύτερη επικράτηση της ασθένειας.

Το διάστημα από το 2011-2015 η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS θα έχει θέμα «γνωριμία με το Μηδέν, μηδενίζουμε …τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις». Είναι μια πρόσκληση αλλά και πρόκληση προς τους Δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς να κυνηγήσουν αυτόν τον στόχο μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των δαπανών για την υγεία και την διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Οι τελευταίες Παγκόσμιες εκτιμήσεις για τον ιό HIV και το AIDS σε ενήλικες και παιδιά ( Global HIV and AIDS 2009) δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Έτσι για το 2009
« 33.300.000 άτομα ήταν φορείς
« 2.600.000 νέες μολύνσεις με τον HIV
« 1.800.000 οι θάνατοι από AIDS
« Πάνω από 7000 νέες μολύνσεις /ημέρα από τις οποίες
- Περίπου το 97% ήταν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
- Περίπου 1000 ήταν παιδιά κάτω των 15 ετών
- Περίπου 6.000 σε ενήλικες 15 ετών και άνω με το 51% μεταξύ γυναικών και το 41% περίπου να είναι μεταξύ των νέων (15-24 ετών)

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο να είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο HIV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, την μετάγγιση μολυσμένου αίματος, κοινή χρήση μολυσμένων βελονών, και μεταξύ μητέρας και του παιδιού της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό και της εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροικής αγωγής υψηλής δραστικότητας (HAART- Highly Active Antiretroviral Therapy) επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει την θνητότητα.

Σήμερα η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνιο νόσημα υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής παίρνει συστηματικά την αγωγή του.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στην χώρα μας μοιάζει μικρός αλλά παρουσιάζει αυξητική πορεία. Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης ο αριθμός των περιπτώσεων που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2008 ήταν 5,8 περιπτώσεις /100.000 πληθυσμού ενώ στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 έχουμε μία εντυπωσιακή άνοδο με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού. Οι θάνατοι όμως δεν έχουν αυξηθεί λόγω των νέων θεραπειών που εφαρμόζονται.
Στην χώρα μας το Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS εντάσσεται ανάμεσα στα 15 Σχέδια Δράσης για την Δημόσια Υγεία.

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο του AIDS είναι τα παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα ατόμων είτε εκούσια προς εύρεση εργασίας είτε ακούσια και βίαια.
Ο φετινός λοιπόν εορτασμός πρέπει να γίνει η αφορμή για την επίτευξη του στόχου «μηδέν» δηλαδή με μία Παγκόσμια Εκστρατεία να δοθεί ώθηση προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της θεραπείας για όλους ώστε να μηδενιστούν οι δείκτες. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι κεφαλαιώδους σημασίας στόχος που περνά και μέσα από τις δράσεις για το AIDS.

πηγή:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου