Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σε "αναγκαστική δίαιτα" οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λιγότερα κατά 700.000 ευρώ τα κονδύλια για τη σίτιση- Δωρεάν θα σιτίζονται 800 φοιτητές από τους 2.500 που εξυπηρετούνταν πέρυσι.
Σε "αναγκαστική δίαιτα" οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
Αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για να εξασφαλιστεί η σίτιση του δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών εμφανίζεται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα κονδύλια για τη σίτιση για το φετινό ακαδημαϊκό έτος είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με το ποσό που περικόπηκε να φτάνει τις 700.000 ευρώ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Συγκλήτου, αποτελώντας ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της ατζέντας που αναζητά άμεσα λύση.
Ήδη ο πρύτανης είχε προσωπική επαφή με τον γενικό γραμματέα του υπουργείο, ενώ σχετική επιστολή έχει φτάσει και στα χέρια του αρμόδιου υπουργού.
Τα μέλη της Συγκλήτου, ζητούν, αν και εφόσον δεν μπορεί το υπουργείο να αυξήσει το διαθέσιμο για την σίτιση κονδύλι, τουλάχιστον να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από το ταμειακό υπόλοιπο του Πανεπιστημίου, κάτι το οποίο ενώ στο παρελθόν ήταν εφικτό, τώρα έχει απαγορευτεί, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης, αρμόδιος για θέματα φοιτητικής μέριμνας, Κώστας Τζανάκης.
Σημειώνεται ότι πέρυσι το κονδύλι για τη σίτιση που έδινε το υπουργείο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έφτανε το 1.400.000 ευρώ και με αυτό σιτίζονταν μέχρι 2.300 φοιτητές στο Ρέθυμνο και μέχρι 1.200 στο Ηράκλειο. Με την μείωση που έγινε το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο περίπου των αιτήσεων.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε: «Μας έχουν δώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπονται στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει ως Πανεπιστήμιο. Το ποσό είναι κατά 700.000 ευρώ λιγότερο έναντι αυτών που δεσμευόμαστε για να έχουμε τους ίδιους με πέρυσι σιτιζόμενους φοιτητές. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα σε μια περίοδο που οι φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό που ζητάμε από το υπουργείο είναι να επιτραπεί να χρησιμοποιήσουμε το ταμειακό υπόλοιπο που είχαμε από τις προηγούμενες χρονιές για να καλυφθεί το έτος 2012, κάτι όμως που έχει απαγορευθεί γενικά. Είναι ειδική οδηγία του Εθνικού Λογιστηρίου του Κράτους να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για οποιοδήποτε λόγο.

Εμείς θέλουμε να αρθεί ο οικονομικός περιορισμός που έχουμε από το κράτος και να χρησιμοποιήσουμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια το ταμειακό μας υπόλοιπο, το οποίο υπολογίζαμε, όταν κάναμε τις σχετικές συμβάσεις και το υπολογίζαμε στον προϋπολογισμό του έτους. Μας έδωσαν μια χρηματοδότηση στα περυσινά επίπεδα, όμως, εμείς στις συμβάσεις που είχαμε υπογράψει και είχαν προεγκριθεί από τον υπουργό συνυπολογίζαμε και τα ταμειακά υπόλοιπα. Τώρα όμως κόπηκε η δυνατότητα αξιοποίησης των χρημάτων. Αυτό που ζητάμε είναι τουλάχιστον να μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το ταμειακό υπόλοιπο μόνο για τη σίτιση».
Η διανομή των καρτών για τη σίτιση ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, δίδοντας προτεραιότητα στους φοιτητές με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία είτε για την αύξηση του κονδυλίου από το υπουργείο είτε για την άρση του περιορισμού για την αξιοποίηση του ταμειακού υπολοίπου, ώστε μετά τον Οκτώβριο να μπορεί το Πανεπιστήμιο να εξυπηρετήσει ένα ικανό αριθμό φοιτητών και να καλύψει τις ανάγκες.

Παράλληλα, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Κώστας Τζανάκης, ο οποίος σημείωσε πως αν δεν δοθεί άμεσα λύσει και δεν δοθούν οι πιστώσεις τότε το Πανεπιστήμιο θα έρθει αντιμέτωπο με σοβαρότατα προβλήματα δυσλειτουργίας.

http://www.cretalive.gr/new/108025/crete/Se_anagkastiki_diaita_oi_foitites_tou_Panepistimiou_Kritis#.UEM8sBuW-C4.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου