Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ


Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος από τη νέα κυβέρνηση, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο νέος νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους να γίνεται με μηνιαίες δόσεις - ανάσες ζωής.

Mε κινήσεις - ματ προσπαθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάμψει τις αντιδράσεις στην εκπαίδευση. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ήταν ξεκάθαρος: Συνέχεια, Συνέπεια και Μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η νέα ηγεσία εξετάζει αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ, και το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων θα δοθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εξετάζονται, λοιπόν, πέντε αλλαγές οι οποίες θα είναι οι εξής:

*Η ολοκλήρωση της θητείας των νυν πρυτάνεων. Βάσει του νόμου πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8, κάτι αδύνατο αφού σε κανένα ΑΕΙ δεν έχει εκλεγεί νέα διοίκηση (Συμβούλιο Ιδρύματος) λόγω των αντιδράσεων πανεπιστημιακών και νυν πρυτάνεων.

*Η έγκριση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, παρά την έλλειψη νέας διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ.

*Η συμμετοχή φοιτητικών παρατάξεων σε μικρό ποσοστό (ίσως 5%) στην εκλογή πρυτάνεων.

*Η εκλογή κοσμήτορα. Ο νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.

*Η ανάληψη από τα πρυτανικά συμβούλια της αρμοδιότητας για την εκλογή του Σ.Ι. (τώρα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή) και η αλλαγή του συστήματος ταξινομικής ψήφου για την εκλογή των πανεπιστημιακών-μελών του Σ.Ι.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος στο υπ. Πολιτισμού τόνισε ότι η σύζευξη των δύο χαρτοφυλακίων είναι αναβάθμιση, καθώς ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν την κιβωτό του ελληνισμού και εστίασε στην αξία της πολιτιστικής διπλωματίας.

Πάντως, η μεταφορά της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπ. Παιδείας στο υπ. Ανάπτυξης προκάλεσε την οξεία αντίδραση των ομοσπονδιών διδασκόντων στα ΑΕΙ και της Ένωσης Ερευνητών. ''Έγινε χωρίς συζήτηση και συναίνεση. Και στην πλέον υπανάπτυκτη χώρα ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα υπάγονται στο ίδιο υπουργείο'' λένε οι φορείς.

πηγή http://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου