Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Νέα ακαδημαϊκή χρονιά με τις ίδιες Πρυτανικές αρχές


Με βάση τον νέο νόμο της Α. Διαμαντοπούλου οι θητείες των διοικήσεων των ΤΕΙ και των ΑΕΙ οι οποίες εκλέχτηκαν με τον νόμο Γιαννάκου λήγουν στις 31 Αυγούστου. Την διοίκηση των ιδρυμάτων αναλαμβάνουν από 1 Σεπτεμβρίου οι νέες διοικήσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη εκλεγεί με βάση των νέο νόμο.

Με εξαίρεση δέκα ΤΕΙ όπου εξελέγησαν οι διοικήσεις με το νόμο της Α. Διαμαντοπούλου, στα υπόλοιπα ΤΕΙ και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αναμένεται, αμέσως μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, να δοθεί παράταση θητειών τουλάχιστον τρίμηνη για τα ΤΕΙ και δεν αποκλείεται με νόμο που θα έρθει προς ψήφιση στη νέα Βουλή να δοθεί η δυνατότητα στις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων να ολοκληρώσουν τη θητεία τους, μ εξαίρεση σε τρία Πανεπιστήμια (που ολοκληρώνουν ούτος σίαλος τη θητεία τους στις 31 Αυγούστου). 

Επίσης η νέα Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποσυνδέσει την έγκριση των προϋπολογισμών από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, που με το νόμο της Α. Διαμαντοπούλου η ολοκλήρωση των εκλογών αποτελεί προϋπόθεση της έγκρισης χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

 Ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δήλωσε ότι θα καταργήσει πολλές από τις διατάξεις του νέου νόμου, ενώ η Νέα Δημοκρατία αν και ψήφισε το νόμο θεωρεί ότι ορισμένα σημεία όπως η έγκριση των προϋπολογισμών και οι εκλογές διοικήσεων αλλά και άλλες διατάξεις δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στην πράξη και προτείνει την αλλαγή τους.

 Έτσι το νέο πρόσωπο  που θα τοποθετηθεί στο «τιμόνι» του υπουργείου Παιδείας με το πρώτο αντικείμενο που θα ασχοληθεί είναι να ομαλοποιήσει τη λειτουργία των ΑΕΙ, φέρνοντας στη Βουλή τροποποιητικές διατάξεις.


Σημειώνεται ότι αρκετοί Πρυτάνεις με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια, λόγω οικονομικών στενοτήτων, έχουν δηλώσει σε μέλη της κοινότητάς τους να παραιτηθούν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου