Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μένουν ορφανά 10 τμήματα του Π.Κ.


Στις 31 Αυγούστου λήγει η θητεία τουλάχιστον ενός κοσμήτορα και δέκα προέδρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εάν μέχρι τότε δεν έχουν εκλεγεί νέοι πρόεδροι, τα τμήματα δε θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε ένα πακέτο κόλες φωτοτυπικού. Κι όμως, είναι πολύ πιθανό αυτό, καθώς το υπουργείο Παιδείας, αλλά και τα ίδια τα ιδρύματα συνακόλουθα έχουν μπλοκάρει μεταξύ νόμου καινούργιου και νόμου παλιού.

Σύμφωνα με το νέο νόμο (της Διαμαντοπούλου), το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου είναι αυτό που θα διόριζε τους κοσμήτορες, ενώ οι πρόεδροι με τη σημερινή μορφή θα έπαυαν να υπάρχουν. Θα υποβαθμίζονταν σε διευθυντές προγραμμάτων σπουδών, ενώ όλες τους οι ουσιαστικές αρμοδιότητες θα περνούσαν στους κοσμήτορες. Το πρόβλημα είναι πως εξαιτίας των αντιδράσεων των φοιτητών Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια δεν έχουν εκλεγεί. Άρα δεν μπορούν ούτε κοσμήτορες να διοριστούν, ούτε οι πρόεδροι να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τον παλιό νόμο, οι πρυτανικές εκλογές προκηρύσσονται για το β' δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οι κοσμητορικές για το α' δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και οι προεδρικές για το β' δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Ο παλιός νόμος, όμως, δεν ισχύει. Για να ισχύσει, όπως πρόσφατα είχε υπαινιχθεί ο κ. Μπαμπινιώτης, χρειάζεται μια τροπολογία ή κάτι τέτοιο, αλλά και για να γίνει αυτό χρειάζεται κυβέρνηση και όχι το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα.

Η εύκολη λύση θα ήταν να παραταθεί η θητεία των υπηρετούντων κοσμητόρων και προέδρων, υπάρχει, ωστόσο, θέμα αντισυνταγματικότητας. Η θητεία εκλεγμένων δεν μπορεί να παραταθεί, διότι αν ήταν έτσι θα μπορούσε να παραταθεί και η θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπότε γυρίζουμε στα γνωστά: στις ακροβασίες μεταξύ νέου και παλιού νόμου, που όμως, όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τους 10 προέδρους των οποίων η θητεία λήγει, οι 4 είναι πρόεδροι τμημάτων του Ηρακλείου (Χημείας Μιχάλης Ορφανόπουλος, Βιολογίας Δέσποινα Αλεξανδράκη, Επιστήμης Υπολογιστών Πάνος Τραχανιάς και ΤΕΤΥ Δημήτριος Βλασσόπουλος). Λήγει επίσης η θητεία του κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Νίκου Κιλάφη.


πηγή: νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου