Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Τ.Δ.Ε


Οι φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν φέτος μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τα πανεπιστήμια αλλά και το φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Από τη μία η σύνδεση του νέου νόμου με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, έχει  οδηγήσει τα ιδρύματα σε οικονομικό στραγγαλισμό, με άμεσα θύματα τους απλούς φοιτητές.
Και από την άλλη η στοχοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, και η ολοκληρωτική απαξίωσή του, οδηγεί τους φοιτητές σε αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες , με αποτέλεσμα το φοιτητικό κίνημα να οδηγείται σε στασιμότητα.
Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου άλλαξε άρδην τη δομή των πανεπιστημίων, προκαλώντας πολλές δυσλειτουργίες. Αν και ο νόμος παρουσιάστηκε ως εκσυγχρονιστικός ο μόνος του στόχος ήταν η μείωση των δαπανών. Σε αυτό το σοβαρό ζήτημα οι υπόλοιπες παρατάξεις «ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ, ΜΑΣ, ΕΑΚ» επέλεξαν το δρόμο του εντυπωσιασμού κάνοντας επαναστατική γυμναστική, κλείνοντας το πανεπιστήμιο με άστοχες καταλήψεις.
Εμείς βγήκαμε μπροστά ανοίξαμε την πανεπιστημιούπολη του Γάλλου και διασφαλίσαμε την εξεταστική και το εξάμηνο. Η δική μας υπεύθυνη στάση είναι αυτή που αλλάζει τον νόμο.
Η αναλγησία του υπουργείου παιδείας, η περικοπή του προϋπολογισμού του ιδρύματος, με πρόσχημα τη μη εφαρμογή του νόμου, καθώς και το κούρεμα των αποθεματικών του πανεπιστημίου, οδήγησε το τμήμα μας σε μερική υποβάθμιση.
Το να ασκείς κανείς κριτική στην υφιστάμενη κατάσταση εκ του ασφαλούς δεν ταιριάζει στην παράταξή μας. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε τις δικές μας ολοκληρωμένες προτάσεις για τα προβλήματα του πανεπιστημίου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Καταθέσαμε:
·        Πρώτον και κύριων την πρότασή μας για τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστήμιων της χώρας.
·        Δευτερον  τις απόψεις μας για αναμόρφωση του φοιτητικού κινήματος και
·        Τρίτον την κοινωνική μας πρόταση για τη φοιτητική μέριμνα.

Σε επίπεδο τμήματος τώρα, προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε τα προβλήματα των φοιτητών και να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις. Παράλληλα έχουμε καταθέσει περισσότερες από 50 προτάσεις (ΓΣΤ, ΔΣ, ΓΣΦ). Αναφέρουμε ενδεικτικά
·        τη διεύρυνση του τρόπο εξέτασης, π.χ. προσθετικές εργασίες
·        επανεξέταση του τρόπου επιλογής των φοιτητών στα σεμινάρια
·        την ανάρτηση της ύλης των εξετάσεων ενάμιση μήνα πριν την εξεταστική
·        περισσότερες μέρες και ώρες εξυπηρέτηση από τη γραμματεία
·        διεξαγωγή της ΣΠΑ στο προπτυχιακό επίπεδο
Δυστυχώς οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ αντί να προωθήσουν τις προτάσεις μας στα όργανα συνδιοίκησης που συμμετέχουνε τις υπονόμευσαν, βάζοντας πάνω από το καλό του φοιτητή το παραταξιακό τους συμφέρον. Αντιθέτως όλο αυτόν τον καιρό στήριζαν την κυβερνητική πολιτική με αποκορύφωμα τη συνηγορία τους στη μείωση των επιπέδων της πρακτικής.

Μέσα σε τρία χρόνια, με ειλικρίνεια και σεβασμό, χαράξαμε μια νέα πορεία στο τμήμα μας.  Τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει τίποτα, δώστε μας την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το όραμα μας, γιατί το δικό μας όραμα είναι και δικός σας.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΛΑ ΣΤΟ Π.Τ.Δ.Ε.

                                                   ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Π.Τ.Δ.Ε ΚΡΗΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου