Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημίων!

Σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν μετά το Πάσχα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, καθώς οι πόροι που διατίθενται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν.

Την κακή οικονομική κατάσταση των ανώτατων ιδρυμάτων πιστοποίησαν οι πρυτάνεις κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που είχαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, μετά τη σύσκεψη, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι παλινωδεί όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Στην ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωσή τους μιλούν ακόμη για «οργανωμένα συμφέροντα που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση».

Για δεινή οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων κάνουν λόγο οι πρυτάνεις, υποστηρίζοντας ότι αμέσως μετά το Πάσχα ενδέχεται να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες στους τομείς της συντήρησης και της φοιτητικής μέριμνας, συνέπεια της ελλιπούς χρηματοδότησης. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημάνει προβλήματα ακόμη και για την ασφάλεια των φοιτητών, αφού δεν θα μπορούν να συντηρηθούν ούτε τα ασανσέρ των πανεπιστημιακών κτιρίων. Η οικονομική δυστοκία μπορεί να επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, οι ανάγκες σίτισης και στέγασης των φοιτητών βρίσκονται στον αέρα, αν δεν δοθεί άμεσα επιχορήγηση.

Μάλιστα, οι πρυτανικές αρχές τόνισαν ότι με την καταβολή στα Ιδρύματα του 25% της χρηματοδότησης, δηλαδή την καταβολή των δόσεων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου Μαρτίου, δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς όπως επισημαίνουν θα εξοφλήσουν υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.

Ουσιαστικά, οι πρυτάνεις συνεχίζουν να ζητούν την έκτακτη επιχορήγηση των ιδρυμάτων, στο πνεύμα της ρύθμισης που επιχείρησε να περάσει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης και λίγο έλειψε να προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόρριψη τής κατάθεσης τροπολογίας, για τη συγκρότηση προϋπολογισμών από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, τα τελευταία θα χρηματοδοτούνται με μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα με δωδεκατημόρια, όπως είχε αποφασισθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Κ. Αρβανιτόπουλο, κατά την πρόβλεψη και το νόμου – πλαισίου.

Το επόμενο βήμα των πρυτανικών αρχών αναμένεται να είναι έκτακτη σύγκληση της Συνόδου τους, πιθανότατα μέσα στη Μ. Εβδομάδα προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου