Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ερχεται «Καλλικράτης» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ

 


Τις μηχανές του «Καλλικράτη», που θα σαρώσει τα ΑΕΙ της χώρας, ανάβει ξαφνικά η υπουργός Παιδείας και πατάει γκάζι. Παρά τις καταιγιστικές και απρόβλεπτες πολιτικές και εθνικές εξελίξεις, η κ. Διαμαντοπούλου επισπεύδει το πλάνο του υπουργείου της και μεσούσης της ακαδημαϊκής χρονιάς, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, στέλνει τελεσίγραφο προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ: Λουκέτα και συγχωνεύσεις εδώ και τώρα. 
Εν μέσω πολιτικής θύελλας, η υπουργός Παιδείας επισπεύδει το σχέδιο σαρωτικής συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης Τα ΤΕΙ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν έτοιμο σχέδιο για τη μείωση 14 τμημάτων (Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών και Βιολογικών καλλιεργειών) σε 6, ενώ στα Πανεπιστήμια συγκροτούνται άμεσα ομάδες που θα αναλάβουν τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων όσο και μεταξύ τους, μέσω της δημιουργίας σχολών. Οσο γι' αυτούς που θα μείνουν απ' έξω -αφού γίνεται σαφής μνεία σε «διακοπή λειτουργίας»-, δηλαδή τις εκατοντάδες απολυμένων και ανέργων, όπως και τους μετέωρους και αγνώστου προορισμού σπουδών φοιτητές, ε, κάτι θα γίνει. Στην τελευταία παράγραφο των πανομοιότυπων επιστολών που υπογράφονται από την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνεται ότι το υπουργείο «θα μεριμνήσει» και προς το παρόν, μόνον αυτό γνωρίζει τον τρόπο.

Ο,τι προλάβει

Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, δίνεται η εντολή να εξεταστούν «οι δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων» και τα Ιδρύματα «να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών». Οπερ σημαίνει άμεση δρομολόγηση του σχεδίου της σαρωτικής συρρίκνωσης του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, που από καιρό έχει αποφασιστεί - πρώτη η «Ε» αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις για λουκέτα ακόμα και σε Ιδρύματα, προκαλώντας τότε πλήθος έντονων αντιδράσεων, τώρα θλιβερή επιβεβαίωση. Συντηρητικοί υπολογισμοί προβλέπουν το κλείσιμο έως και των μισών ΑΕΙ της χώρας, είτε με απορρόφηση των μικρότερων από τα μεγαλύτερα είτε με συγχωνεύσεις μεταξύ Πανεπιστημίων ή Πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου