Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/08/11 ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας στο νέο νόμο της κ.Διαμαντοπούλου.Ο εκσυγχρονισμός που επικαλείται ότι θα επιφέρει στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ο νόμος αυτός αποσκοπεί απλώς στην μείωση των κονδυλίων και οδηγεί στην υποβάθμιση των Ελληνικών πανεπιστημίων. Δεν θίγει καμία από τις χρόνιες παθογένειες των ιδρυμάτων όπως την έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού,την πολύπλοκη και γραφειοκρατική λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών,την προβληματική απορρόφηση κονδυλίων,και φυσικά την προβληματική σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας.
Αντιθέτως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα,εισάγοντας νεοτερισμούς που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αποτύχει και βάζοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια σε διαδικασία πειραματισμού.Αναφέρουμε ενδεικτικά:
  • · Καταργεί το Τμήμα ως βασική διοικητική μονάδα του Ιδρύματος.
  • · Δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και της φοιτικής μέριμνας.
  • · Εισάγει έναν απολυταρχικό τρόπο διοίκησης εκχωρώντας υπεραρμοδιότητες στο Συμβούλιο Ιδρύματος.
  • · Καταργεί την συνδιοίκηση.Φαίνεται πως η υπουργός ξεχνά πως ο λόγος ύπαρξης του πανεπιστημίου οι φοιτητές.
Είναι γεγονός πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές και αναγνωρίζουμε πως το νομοσχέδιο έχει και ορισμένα θετικά στοιχεία,όπως για παράδειγμα,την θεσμοθέτηση του συνηγόρου του φοιτητή που είναι και πάγια θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.Όμως το σύνολο του νόμου αλλοιώνει το χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου και εισάγει δομές άγνωστες στην ελληνική κοινωνία,με κίνδυνο την αποτυχία του νόμου και την οριστική διάλυση των πανεπιστημίων.Για παράδειγμα,το νομοσχέδιο προτείνει τριετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.Κάτι που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια αλλά σε πολλές χώρες απέτυχε.
Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν,στο χώρο των πανεπιστημίων δεν χωρούν πειράματα!!!Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου καλούμε όλους τους φοιτητές σε εγρήγορση ώστε να αποτρέψουμε τη διάλυση του πανεπιστημίου μας και την υποβάθμιση των σπουδών μας.Σε πρώτη φάση προτείνουμε:
  • · Να συνεδριάσουν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ρεθύμνου.Να πάρουν ξεκάθαρη θέση έναντι του νομοσχεδίου και να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους δράσης.
  • · Ο κάθε σύλλογος να ορίσει εκπροσώπους για την ΕΦΕΕ και να ζητήσει την σύγκληση του πανσπουδαστικού συνεδρίου,ώστε να υπάρξει ενιαίο πανελλαδικό φοιτητικό μέτωπο.
  • · Την σύγκληση γενικής συνέλευσης όλων των σχολών σε χρονικό διάστημα τέτοιο που θα επιτρέπει τους επιμερούς φοιτητικούς συλλόγους να ενημερώσουν τους φοιτητές.Έτσι ώστε να υπάρξουν συντονισμένες κινητοποιήσεις,αποτέλεσμα όμως διαβούλευσης.
  • · Τέλος θα πρέπει να διασφαλίσουμε την διεξαγωγή της εξεταστικής.Για το σκοπό αυτό ζητάμε να υπάρξει συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές και να υπάρξει αναστολή της εξεταστικής,ετσι ώστε να μην χαθεί από τυχόν κινητοποιήσεις.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΥΝΑΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου